Waarom Persoonlijk Leiderschap?

Het meest korte en meest krachtige antwoord op de vraag “Waarom persoonlijk leiderschap?” is: OMDAT JE DAARMEE HET VERSCHIL MAAKT!

Ik maak dat graag duidelijk aan de hand van het volgende beeld:

Neem eens 30 jonge consultants en laat ze starten in de automatisering. Tien van hen starten bij CGI, tien andere bij Accenture en de laatste tien bij Capgemini en we volgen ze drie jaar. Aan het einde van die drie jaar hebben ze alle 30 projectervaring opgedaan in verschillende interessante projecten. Alledrie de genoemde bedrijven draaien mooie en boeiende projecten. Bovendien hebben alle 30 consultants één of meer certificaten gehaald, waarmee ze hun expertise aantoonbaar hebben gemaakt. In dit opzicht zijn ze nog steeds alle 30 aan elkaar gelijk. Toch zijn er van de 30 consultants een paar waarvan iedere manager en iedere projectleider zegt: “Jou wil ik graag in mijn team!”. Die paar dat zijn juist die mensen die in hun leven een of meer crisissen hebben doorleefd, die geleerd hebben om op een goede manier met hun frustraties om te gaan, die zichzelf al op meerdere vlakken ont-moet hebben. Die paar consultants pik je er meteen uit. Zij onderscheiden zich en kunnen het verschil maken.

Ik heb dit verhaal al vele malen verteld aan tal van managers op verschillende niveau’s en allen bevestigen zij dat ze dit herkennen.

Mijn opvatting is dat je dit bewustzijn ook naar voren kunt halen, kunt voeden en kunt laten groeien. Want het is niet alleen belangrijk dat consultants hun expertise tot in de vingertoppen beheersen, het is vooral belangrijk, zeker in deze tijd, dat medewerkers als mens, als persoon, stevig en met beide benen op de grond staan.

De soft-skills van gisteren, zijn de hard-skills van vandaag geworden!

Ik ken meerdere (ICT)bedrijven die ‘champions league’ willen spelen. Ze willen behoren tot het topsegment. Het idee dat dit nog kan met medewerkers die alleen hun expertise ontwikkeld hebben is een illusie. Dus ook voor bedrijven is er, door het bevorderen van het Persoonlijk Leiderschap van hun medewerkers, veel winst te behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>